Smelten, tempereren en gieten
Omgevingsfactoren beïnvloeden de kwaliteit van couverture
Lucht, licht en temperatuur kunnen de eigenschappen van couverture tijdens het verwerken negatief beïnvloeden. Met deze wetenschap wordt elk van onze machines bedacht, ontworpen en geproduceerd. Want uw perfecte praline is onze grootste zorg.
Kwaliteitslabel
Chocolade smelten, gieten, tempereren en vormen tot een afgewerkt kwaliteitsproduct, vraagt kennis, ervaring en veel toewijding. Chocolade is een grondstof met complexe eigenschappen die tijdens de verwerking snel negatief beïnvloed kunnen worden. Het ontwikkelen van machines die smelten, tempereren en gieten automatiseren, kan dan ook niet zonder een grondige kennis van de grondstof en van alle processen die zich tijdens het smelten en tempereren in de chocolade afspelen.
Elke machine voor smelten, tempereren en gieten van chocolade die het atelier van Mol d’Art verlaat, is dan ook gebouwd met dezelfde kennis, ervaring en toewijding die eigen is aan de grootste meesters in de chocoladeverwerking.
Door het uitgekiend ontwerp, de vormgeving en duurzaamheid, garanderen de machines van Mol d’Art de hoogste kwaliteit bij het smelten, tempereren en gieten van chocolade.
Machines voor:
Chocolade smelten
Het smelten van chocolade moet langzaam en op lage temperatuur gebeuren. Smeltbakken met indirecte verwarming zorgen ervoor dat chocolade bij lage temperatuur gelijkmatig wordt gesmolten. Als de temperatuur van de chocolade tijdens het smelten te hoog wordt, verdwijnen de aroma’s en wordt de couverture na het opstijven korrelig en mat.
De smeltbakken van Mol d’Art vallen op door hun uitstekende warmtegeleidende eigenschappen en door de stabiliteit van de ingestelde temperaturen. Bovendien verbruiken ze minder energie en zijn ze gebruiksvriendelijker en hygiënischer dan smeltbakken die met warm water werken.
Chocolade gieten
Machines voor het gieten van chocolade verhogen de productiecapaciteit bij het manueel vullen van chocoladevormen. Gieten of mouleren gebeurt snel en efficiënt door een traploos regelbaar wiel dat de getempereerde chocolade naar een gietmond transporteert. Gietmachines spelen in op de behoefte aan een grotere capaciteit voor het gecombineerd smelten, voorkristalliseren en gieten of mouleren van getempereerde chocolade.
De machines voor het gieten van chocolade werken op basis van indirecte warmte die perfect gelijkmatig over de hele oppervlakte van de kuip wordt verdeeld. Ook hier staat een nauwkeurige temperatuurregeling garant voor een perfect afgewerkt eindproduct.
Chocolade tempereren
Voor smelten en tempereren in grotere ateliers en in industriële omgevingen, bouwt Mol d’Art smeltketels en automatische tempereermachines met een capaciteit tot 1000 Liter chocolade.
Smeltketels en tempereerketels zorgen voor grote hoeveelheden perfect gesmolten en getempereerde chocolade en worden meestal ingezet voor een permanente aanvoer van getempereerde chocolade naar automatische vormenvulmachines.
Hun onderhoudsvrije en robuuste uitvoering maakt ze tot betrouwbare partners in omgevingen waar de productie in grote mate is geautomatiseerd.