Chocolade smelten

Smeltbakken met indirecte verwarming: optimaal smelten van chocolade.

Het smelten van chocolade moet langzaam en op lage temperatuur gebeuren.  Als de temperatuur van de chocolade tijdens het smelten te hoog wordt, verdwijnen de aroma’s en wordt de couverture na het opstijven korrelig en mat. De smeltbakken van Mol d’Art vallen op door hun uitstekende warmtegeleidende eigenschappen en door de stabiliteit van de ingestelde temperaturen. Bovendien verbruiken ze minder energie en zijn ze gebruiksvriendelijker en hygiënischer dan smeltbakken die met warm water werken. 

Indirect

Het smelten van chocolade gebeurt bij voorkeur door langzame en indirecte opwarming tot een temperatuur van 45 °C.  Te hoge temperaturen tasten de eigenschappen en aroma’s van de chocolade aan en beïnvloeden de smaak, consistentie, glans en krimpkracht van het eindproduct.

Het smelten moet ook gelijkmatig gebeuren.  Ongelijkmatig gesmolten chocolade veroorzaakt problemen bij het tempereren en gieten.

Smeltbakken van Mol d’Art zorgen niet enkel voor een optimaal smeltproces: ze kunnen makkelijk worden gebruikt voor het tempereren (voorkristalliseren) van chocolade.  Voor het smelten en voorkristalliseren van kleine hoeveelheden chocolade thuis, in ambachtelijke- of grote ateliers, is een tafelmodel  smeltbak van Mol d’Art beslist de ideale oplossing.

Indirecte verwarming

F0_0200_0150_chocoladesmeltbak_temperatuurregelingOm het smelten van de chocolade optimaal te laten verlopen, werken de smeltbakken van Mol d’Art op basis van indirecte verwarming.  Dat is een contactloze elektrische verwarmingsmethode met een hoge  vermogensdichtheid en een groot rendement.

Door de constructie van de smeltbak verspreidt verwarmde lucht zich perfect gelijkmatig over de hele oppervlakte van een uitneembare inox kom.  Zo warmt de chocolade indirect en gelijkmatig op en kan hij onder de beste condities langzaam smelten.

Smeltbakken met indirecte verwarming verzekeren stabiele temperaturen bij een laag energieverbruik.  De temperatuur is met een traploos regelbare thermostaat aan de voorkant van de smeltbak nauwkeurig instelbaar.

Indirect smelten in smeltbakken  is veel  hygiënischer en veiliger dan smelten in een smeltbak met warm water of “au bain marie”.  Bovendien is chocolade die in contact komt met water niet meer geschikt voor verdere verwerking.

Inox

Elke smeltbak wordt geleverd met een bijhorende inox kom.  Die kom kan makkelijk worden uitgenomen waardoor de smeltbak makkelijk kan worden gereinigd.  Voor elk type smeltbak zijn extra inox bakken verkrijgbaar.

Duurzaam

Tijdens en na het smelten van de chocolade moeten contact met lucht en licht zoveel mogelijk worden vermeden.  Zo lang de chocolade niet nodig is voor verwerking, zorgt een deksel ervoor dat de aroma’s en de warmte in de smeltbak niet verloren gaan.

Alle smeltbakken uit het assortiment zijn verkrijgbaar in uitvoeringen op  220- of 110 V met een keuze van Eu-Us of Uk stekkers.  De nagenoeg onbreekbare kunststof behuizing staat garant  voor een stevige, lichte en makkelijk te onderhouden smeltbak.

Op maat

Van ambachtelijk producent tot industrieel atelier: de verwerking van chocolade begint altijd bij het smelten.  De smeltbakken van Mol d’Art zijn dan ook in verschillende groottes verkrijgbaar.  De kleinste smeltbak is geschikt voor het smelten van 3 kg chocolade.  Hij wordt voornamelijk gebruikt voor het smelten en kleuren van kleine hoeveelheden chocolade voor decoratiewerk, maar is door zijn uitvoering de ideale oplossing voor wie thuis zelf creatief met chocolade aan de slag wil kunnen gaan.  De grootste smeltbakken hebben een capaciteit van 24 kg en zijn bestemd voor het smelten van chocolade in grote ateliers.