Chocolade gieten

Wielmachine: drie in één!

F0_0244_0000_wielmachine_50kg(1)De wielmachine is in de eerste plaats bedoeld voor het vergemakkelijken van het mouleren of het gieten van chocolade.

De wielmachine ontleent haar naam aan een draaiend wiel dat voor het transport van de chocolade naar een gietmond zorgt.  Gieten of mouleren gebeurt snel en efficiënt door de vormen onder de gietmond te houden.  De wielmachine verhoogt de productiecapaciteit bij het manueel vullen van chocoladevormen door het automatiseren van de aanvoer van de chocolade.

Maar de wielmachine kan nog veel meer: ze combineert het smelten, voorkristalliseren en mouleren in een gebruiksvriendelijke en compacte machine met een grote capaciteit.  Op die manier wordt de wielmachine het werkpaard van het chocoladeatelier.

Smelten

De wielmachine of gietmachine zorgt er in de eerste plaats voor dat chocolade onder de best mogelijke omstandigheden kan worden gesmolten.  Dat gebeurt in een conische kuip die gelijkmatig wordt opgewarmd.  Het systeem waarmee dat gebeurt, is hetzelfde als in de smeltbakken.  Het bestaat uit de combinatie van een indirecte verwarming, specifieke materialen met een hoge warmtegeleiding en een nauwkeurige thermostaat (wielmachine: temperatuurregeling).  Het gevolg is dat de chocolade in de kuip indirect, langzaam en gelijkmatig wordt opgewarmd.

Met een wielmachine heeft de chocolatier voortdurend alle parameters tijdens de verwerking van de chocolade onder controle.  Dat is vooral van belang tijdens de volgende fase van de verwerking van de chocolade: het tempereren of voorkristalliseren.  Want eens de chocolade is gesmolten, krijgt de wielmachine de functie van tempereermachine.  Een stevig roerwerk onderaan in de kuip houdt de chocolade gedurig in beweging.  In combinatie met de temperatuurregeling wordt de voorkristallisatie op gang gebracht en worden de goede kristallen gelijkmatig over de hele massa in de kuip verdeeld.  Het resultaat is perfect getempereerde chocolade die in een continue stroom tegen het gewenst debiet in vormen kan worden gegoten.

Elke wielmachine kan met een bijhorend deksel worden afgesloten.  Zo blijven de aroma’s van de chocolade beter bewaard en gaat de opgewekte warmte niet verloren.

Gieten

Het debiet van de aangevoerde chocolade is eenvoudig en traploos regelbaar door het veranderen van de draaisnelheid van het wiel ( enkel 50 en 100kg versie).  Dat gebeurt vanop het centrale bedieningspaneel dat uitgerust is met makkelijk bedienbare druktoetsen en een digitale uitlezing van de gewenste en de actuele temperatuur.  Bij de grotere wielmachines kan ook de draairichting en de snelheid van het wiel eenvoudig worden veranderd.

Multifunctioneel

De wielmachine is geschikt voor ambachtelijk en industriële toepassingen (wielmachine: toepassingen)  Ze is verkrijgbaar in drie verschillende uitvoeringen (15 – 50 en 100Kg) en vindt in elk atelier een plaats.

De meest multifunctionele uitvoeringen, zijn de wielmachines van 50 en 100kg.  Ze kunnnen worden gebruikt als basis voor een automatische overtreklijn of voor een automatische vormenvulmachine.  In combinatie met een enrobeuse kunnen gekoelde vullingen automatisch worden overtrokken met een precies bepaalde hoeveelheid chocolade (wielmachine met enrobeuse).  Door het regelen van het debiet, wordt de dikte van de chocoladelaag regelbaar.  In combinatie met een vormenvulmachine worden ook het gieten en afstrijken van de vormen automatisch afgehandeld (wielmachine met vormenvulmachine).  Een persluchtmechanisme voert de vormen automatisch tot onder de gietmond en levert perfect afgestreken vormen die recht naar de koeling kunnen worden gevoerd.

Het kleinste model is uniek in haar soort.  Deze machine is speciaal ontwikkeld voor gebruik in kleine ambachtelijke ateliers of voor in scholen.  Ze kan makkelijk op een tafel worden geplaatst.  Bij de wielmachine van 15 kg zorgt het draaiende wiel voor de noodzakelijke beweging tijdens het tempereren.

Gebruiksvriendelijk

De wielmachine is volledig uit roestvrij staal gebouwd.  Dat zorgt niet alleen voor een bewezen degelijkheid en duurzaamheid, maar ook voor eenvoudig onderhoud.  Het wiel en de mengarm kunnen makkelijk worden verwijderd om de machine te reinigen na gebruik.

De mengarm en het wiel worden aangedreven door een krachtige maar geluidloze elektromotor.  Bij overbelasting, overspanning of verkeerd gebruik, schakelt de motor zichzelf uit. Na een foutmelding herstart de wielmachine automatisch als de stekker drie minuten uit het stopcontact wordt gehaald.